Szukaj
INFOLINIA 606384877
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Jak prawidłowo zmierzyć kuchnię?

Dodano 23.06.2022

Kuchnia nazywana jest sercem domu nie bez powodu. To tam toczy się większość życia codziennego. W kuchni spędzamy czas z rodziną i to właśnie w niej kończy się każda impreza. Magia przytulności i ciepła, którą posiada, przyciąga domowników do siebie i zachęca do zacieśniania więzi. Jednak, aby stworzyć to czarujące miejsce, musimy najpierw trochę się natrudzić. Kuchnia należy do najbardziej wymagających pomieszczeń, kiedy weźmiemy pod uwagę tworzenie aranżacji domu.

Jeśli pragniemy zaprojektować swoją kuchnię tak, aby służyła nam przez lata, musimy wykonać odpowiednie pomiary – niezależnie od tego, czy projekt chcemy wykonać sami, czy zlecamy go specjaliście. Zebranie odpowiednich wymiarów pomieszczenia to niezbędny krok przed zamówieniem projektu kuchni lub mebli kuchennych, idealnie dopasowanych do pomieszczenia.

Dlaczego pomiar kuchni jest ważny?

Bez prawidłowych pomiarów stworzony projekt nie będzie dokładny. A jeśli nie będzie dokładny, dojdzie do katastrofalnej sytuacji – zamówione meble mogą się nie zmieścić. I co zrobić z takim fantem? Przerobić? Zwrócić? Przecież kuchnia miała być już gotowa…

Poza tym modyfikacja mebli nie obędzie się bez dodatkowych kosztów, pokładów czasu i pomocy specjalisty. Jest to opcja dużo bardziej wymagająca niż wykonanie odpowiednich pomiarów. Dlatego należy poświęcić szczególną uwagę temu zajęciu i przemyśleć wszystko na etapie, w którym jeszcze da się cokolwiek zmienić.

Czego użyć do pomiaru kuchni?

Do wymierzenia kuchni potrzebujemy zaledwie kilku narzędzi. Rozwijana miarka jest niezbędna do zebrania pomiarów, a poziomica przyda się przy ustalaniu krzywizny ścian (najlepiej mieć pod ręką wersję długą i krótką). Dzięki kątownikowi sprawdzisz, czy kąt między narożnikami wynosi 90 stopni.

Przydatne okażą się także kartka papieru w kratkę (najlepiej w formacie większym niż A4), papier milimetrowy i ołówek, dzięki którym naszkicujesz swoją kuchnię. Aby narysować projekt ręcznie, musisz samodzielnie wyliczyć wymiary w odpowiedniej skali. Jedna kratka to pół centymetra. Najlepiej przyjąć, że 1 cm (czyli dwie kratki) na kartce, to 15 cm rzeczywistych. Ta liczba sprawdzi się dobrze, ponieważ większość mebli i sprzętów AGD występuje w wymiarach podzielnych przez 15 – 60 cm, 45 cm, 30 cm itp.

Jeśli matematykę zostawiłeś dawno za sobą, możesz użyć programów (np. CAD), które wykonają za Ciebie wszystkie obliczenia. Te systemy będą szczególnie przydatne, jeśli sam zdecydujesz się zaprojektować swoją kuchnię.

Od czego zacząć pomiar kuchni?

Podstawowymi wymiarami, których potrzebujesz, są wysokość, długość i szerokość pomieszczenia. Nie wystarczy jednak zmierzyć ściany w jednym miejscu – ściana ścianie nierówna. Pomiary z różnych stron mogą różnić się nawet o parę centymetrów. Projektanci mebli polecają mierzyć szerokość ścian w trzech miejscach: przy podłodze, w miejscu, w którym chcesz umieścić blaty kuchenne oraz szafki górne.

Kolejnym etapem jest sprawdzenie, czy ściany nie są krzywe (żadna ściana nie będzie idealnie prosta). Do tego celu użyjemy poziomicy, przykładając ją w przynajmniej 3. miejscach na ścianie – tych samych, których użyliśmy wcześniej – oraz kątownika, przykładając go do narożników (idealny kąt wynosi 90 stopni). Jeśli okaże się, że krzywizny są duże, nie musisz się martwić. Będziemy uzupełniać je zawieszkami szafek oraz listwami.

Wyniki, które udało Ci się zdobyć, będą stanowić bazę projektu Twojej kuchni. Teraz nanieś je na kartkę i stwórz rysunek w odpowiedniej skali, opisując go wymiarami rzeczywistymi. Zapisuj każde dane, jakie uzyskasz, nawet jeśli niemożliwe będzie umieszczenie ich na szkicu (np. różne szerokości ścian).

Jak wymierzyć kuchnię?

Wymiary kuchni muszą uwzględniać dodatkowo inne rzeczy. Jeśli masz już szkic ścian, przejdź do wymierzenia okien oraz drzwi. Uwzględnij odległość między tymi przedmiotami a sufitem, podłogą i innymi elementami umieszczonymi na tej samej ścianie. Nie zapomnij sprawdzić położenia parapetów – ważna jest ich grubość, głębokość osadzenia, wysokość. Zmierz też odległość otwartego okna od podłogi.

Jeśli nie masz kątomierza, sprawdzi się tu prosta matematyczna zasada.dotycząca trójkątów prostokątnych. W narożniku wyznacz dwa punkty: na jednej ścianie oddalony o 60 cm, na drugiej o 80 cm. Następnie zmierz przekątną między tymi punktami. Jeśli wyniesie ona 100 cm, to znaczy, że kąt jest prosty.

Kolejnym etapem jest sprawdzenie rozmieszczenia rur oraz kabli, których nie można przesunąć. Zmierz ich grubość i zaznacz je na projekcie, mierząc ich odległości, tak, jak w poprzednim punkcie. Położenie tych elementów jest ważne przy planowaniu umiejscowienia sprzętów AGD.

Innymi elementami, których nie można pomijać, są instalacje wodno-kanalizacyjne. Informacje o nich będą niezbędne do zaplanowania lokalizacji kranu. Kolejne ważne dla projektu rzeczy, które powinieneś uwzględnić na planie, to umiejscowienie grzejników, wszystkich gniazdek elektrycznych, włączników światła oraz wentylacji.

Co dalej?

Udało się! Wiesz już, jak prawidłowo wymierzyć kuchnię. Gdy uda Ci się sporządzić szkic na kartce w kratkę, przenieś go na papier milimetrowy – tym razem zachowaj większą dokładność. Twój rysunek wraz z wypisanymi danymi możesz wysłać do projektanta wnętrz lub samemu zacząć planować rozmieszczenie pożądanych mebli.

Jednak jeśli pomiar kuchni wciąż sprawia Ci problem, możesz powierzyć to zadanie specjalistom. Czasem to rozwiązanie okazuje się lepsze – oszczędza nam nerwów, poza tym mamy pewność, że pomiar jest wykonany profesjonalnie.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl